Bemelegítésként összegyűjtöttem néhány alapvető
információt a fehérjék szerepéről.
Bemutatom a legfontosabb aminosavakat és természetes előfordulásukat jelöltem
meg. Több részletben szeretném a fehérjékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat megosztani veletek. Íme az első fejezet. a következőkben szó lesz a fehérjebevitelről, a fehérje és a sport-edzés kapcsolatáról.
Fehérjék I.
A proteinek,
fehérjék testünk legfontosabb alkotó elemei. Felelős, a testszövetünkért,
izmainkért, haj, bőr, csontok első számú tápanyagai. Fontos szerepet tölt be az
agy, idegek, mirigyek és a hormonok működésében. Ha nem fogyasztunk elég fehérjét
elindul a test leépülése. A fehérje a sejtek alapköve, segít a növekedésben,
regenerálódásban, izomszövetek előállításában.
Fehérjék
|
Miben található
|
Mit szolgál, amit tudni kell róla
|
Túladagolás
|
Állati
eredetű fehérjék
|
Csirkemell, hal, Tejtermékek (kazein),
tojásfehérje, cottege cheese(kazein), ricotta, növényi eredetű szója
|
komplett fehérje, tartalmazzák az
összes aminosavat
A tejtermékek kazeint is tartalmaznak,
melyek lassan felszívódó fehérjék, ezt érdemes éjszakára, estére tehát
vacsorára fogyasztani.
|
máj és vesekárosodás, kiszáradás,
fáradtság, ingerlékenység, köszvény kialakulásának veszélye, csontritkulás kialakulása
(a túlzott fehérje bevitel elvonja a kalciumot)
|
Növényi
eredetű fehérjék
|
rizs, bab, borsó, kukorica,
lencse,búzacsíra, zab, szója, zöldségek, dió, mogyoró, mandula, saláták
|
inkomplett fehérjék, nem tartalmazzák
az összes aminosavat
|
|
Fehérjék -Aminosavak
Valójában a fehérjék építőköveire
van szükségünk, azaz az aminosavakra. Ha
egyetlen eszenciális aminosavból keveset viszünk be, vagy egyáltalán nem, akkor
az összes többi hatékonysága is csökken. Már egy aminosav hiánya is
befolyásolja az optimális fehérjeszintézist. Fontos tudni, hogy bomlástermékük
az ammónia mely mérgező a szervezet számára. A bomlástermék karbamid formában a
vizelettel ürül, a laboreredményekben is megmutatkozik, itt az optimális
karmabid szintet kell figyelni.
Az aminosavak 80% -át a szervezet,
a máj állítja elő. A szervezet nitrogénből és szénhidrátból is képes
előállítani.
Az esszenciális aminosavakat (8) egyesek
szerint 9 (a hisztidin kérdéses) szervezetünk nem képes előállítani. Ezeket
táplálékkal és étrend kiegészítőkkel kell pótolni.
A testnek nagyobb szüksége van az
elsődleges aminosavakra, mint a fehérjékre. Ezeket mindenképpen tápanyaggal
szükséges bevinni, a szervezet nem tudja előállítani.
Lássuk a másodlagos aminosavakat, melyeket a szervezetünk képes
előállítani:
alanin, arginin,
aszparagin, aszparaginsav, cisztein, cisztin, glicin, glutamin, glutaminsav,
ornitin, prolin, szerin, tirozin
Legfontosabb aminosavak
és Esszenciális aminosavak, melyet
nekünk kell pótolni:
Aminosav
|
Miért
felelős:
|
Természetes
előfordulása
|
Leucin
|
izmok energiaforrásként használják, megelőzi a katabolizmust. Elősegíti
a növekedési hormon termelődését és a tesztoszteronszint megtartását
Növeli az izmok
számára hozzáférhető energia mennyiségét
|
a tejtermékekben, vörös húsokban tejsavó és
tojásfehérje készítmények, valamint a barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt
és a teljes gabona
|
Izoleucin
|
Megelőzi
a katabolizmust és segíti a regenerálódást
Stabilizálja
a vércukorszintet, így egyenletes energiaellátást biztosít
létfontosságú szerepet játszik a
fehérjeszintézisben, az izomépítésben és az izomvesztés elkerülésében.
|
húsokban, baromfikban, halban, sajtban, a
legtöbb magban és a mogyorófélében.
|
Valin
|
késlelteti a kifáradást, vércukorszint
stabilizáló
|
gomba, húsok, lencse, földi mogyoró,
szezámmag
|
Glutaminsav/glutamin
|
javítja a regenerációt, segít az
izomnövekedésben, immunerősítő
|
tejsavó, búzafehérje
|
Aszparaginsav
|
állóképesség növelésében segít, védi a
központi idegrendszert
|
spárga
|
Triptofán
|
állóképesség növelő, antidepresszáns
izomépítő
|
tojás, banán, húsok, hal, tej, datolya,
amerikai mogyoró
|
Arginin
|
zsírégetés fokozó, izomépítő, növeli a
zsírsavak izomba történő felvételét, elősegíti a sebgyógyulást
|
napraforgómag, zabliszt, barna rizs, dió, szezámmag,
búzakorpa, zselatin, kukorica, dió, csokoládé, mazsola
|
Tirozin
|
csökkenti a fáradásérzetet, energetizál
|
spenót, banán, sovány sajtok, cukkini
|
Alanin
|
energiaszolgáltató
|
mogyorófélék, tökmag, gabonák, túró, szója,
szójatermékek, szezámmag
|
Taurin
|
méregtelenítő és zsírégető
|
tenger gyümölcsei, hal
|
Lizin
|
zsírégető, izomépítő, immunerősítő
|
tej, tojás, hal, húsok, élesztő, sajt,
szójatermékek
|
Kreatin
|
gyors és zsírmentes izomtömeg növelő
|
húsok
|
Fenil-alanin
|
csillapítja az éhségérzetet, javítja
az emlékezőképességet, antidepresszáns,
|
szója, gabona, mandula, tökmag,
szezámmag, amerikai mogyoró, sovány tej, gomolya
|
Metionin
|
erős
antioxidáns,
segít
méregteleníteni a szervezetet,
segít kiküszöbölni
az izomgyengeséget,
elősegíti az
ösztrogén kiválasztást,
Lebontja a zsírokat és megelőzi a
koleszterin felhalmozódását
|
halakban, húsban, tojásban, cottage
cheese-ben
|
Hisztidin
|
Szövetek növekedésében és újjáépítésében segít,
a központi idegrendszer működését is elősegíti, csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként
is alkalmazzák. Csecsemők számára fontos, felnőttek számára nem.
|
tejtermékekben, a húsban, a halakban,
valamint a rizsben, a gabonában, és a rozsban.
|
Treonin
|
aszpartamsavval
és metioninnal együtt alkalmazzák, elősegíti az anyagcserét és a különféle anyagok
felszívódását, segíti a máj működését, fehérjeegyensúly fenntartásában van
szerepe
|
a tejtermékek, húsok, tojás, a búzacsíra,
magvak, babfélék, és néhány zöldség
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése